Salon Belle Époque

Salon Belle Époque

La Belle Époque betegner det frodigt blomstrende kulturliv i Europa i perioden fra 1870 frem til slutningen af 1.verdenskrig. Det udfoldede sig særlig intenst i de private saloner, hvor samfundets økonomiske og kulturelle elite mødtes i eksklusive rammer.

Trio Belle Époque har lavet en koncertforestilling Salon Belle Époque, der foregår i denne periode. Her fortælles på dramatisk vis historien om en magtfuld, pengestærk og passioneret kvinde, der stod bag flere af tidens succesfulde, mandlige musikalske genier som Debussy, Ravel og Stravinsky.

 

Mæcen, homoseksuel og prinsesse  

 

Winnaretta Singer levede fra 1865 til 1943 og er i dag en ganske ukendt, men gennem 50 år var hun vært for utallige salonaftner i Paris, Venedig og London. Winnaretta kom til at have enorm betydning for den moderne musikhistorie i kraft af sin rolle som mæcen, inspirator og sparringspartner for tidens største kunstnere.

Princesse de Polignac eller Princesse Winnie var en af de mest betydningsfulde kunstmæcener i første del af det tyvende århundrede. Hun voksede op i Paris og London, var selv udøvende billedkunstner og musiker, ejede palæer i Paris, Venedig og London, var erklæret lesbisk og gift med en homoseksuel prins. Sidst, men ikke mindst, var hun ven og mæcen for mange af det tyvende århundredes mest betydningsfulde kunstnere og intellektuelle. Hun besluttede sig nemlig som ganske ung til, at den enorme formue hun arvede efter sin far – symaskineopfinderen Isac Singer – skulle anvendes til fordel for kunsten.

 

Forestillingen  


For hundrede år siden var salonerne forbeholdt en eksklusiv samfundselite, men til denne forestilling er alle velkomne.
Her bliver du budt indenfor i et smukt, sanseligt, udfordrende og underholdende univers, hvor der spilles musik, der er skrevet på bestilling af Winnaretta selv og som blev opført i hendes saloner. Programmet dækker perioden fra 1900-1935 og komponisterne er Ravel, Massenet, Fauré, Boulanger, Debussy, Satie, Smyth, Stravinsky og Poulenc.

Musikken bliver vævet sammen med historien om Winnarettas liv og hendes relation til komponisterne. Forestillingens tekster er baseret på autentiske citater fra Winnaretta og personerne omkring hende: komponister, elskere og konkurrenter.

 

Trio Belle Époque

 

Trioen består af tre fremstående, kvindelige musikere – sopran, cellist og pianist – med en fælles passion for begyndelsen af det tyvende århundrede. Teksten er skrevet af Malene Thastum, mens Tittit van der Pals har stået for scenografi og kostumer.

Julie Borgwardt-Stampe – sopran
Tittit van der Pals – cello
Malene Thastum – klaver